Zoek

Hoe voorkom ik criminele inmenging in mijn bedrijf?

Voorkomen is beter dan genezen! Dat geldt zeker voor criminele praktijken! Want eigenlijk valt er niet van te genezen, wat het voorkomen ervan nog belangrijker maakt. Als criminele inmenging in je onderneming eenmaal een feit is, (in vakjargon: als medewerkers ‘plat zijn’), is het bijna onmogelijk dat weer ongedaan te maken.  

Dit voorkomen start met het herkennen van de signalen. Maar wat zijn nou die signalen. Hieronder staan een aantal tips hoe je ze kunt herkennen. Twijfel niet om signalen te melden.

Drugscriminaliteit, witwassen, afpersing; allemaal termen die misschien ver van je bed lijken. Maar het zijn problemen waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen. En dit gebeurt helaas vaker dan je denkt. Als je ermee te maken krijgt, kan dit leiden tot imagoschade, ernstige problemen in je bedrijfsvoering en ook onveilige situaties voor jezelf of je werknemers. Hieronder vind je een aantal signalen die je mogelijk kunt herkennen om criminaliteit in je bedrijf of in je omgeving te voorkomen. 

Scroll naar beneden voor alle tips!

1. Veel mensen op bijzondere tijden?
Zie je onbekende mensen en/of eigen personeel op afwijkende tijden in of rond je bedrijf? Ga dan in gesprek met hen om te horen waarom ze daar aanwezig zijn of wellicht iets nodig hebben.

2. Uit het zicht!
Zie je bedrijven om je heen die uit het zicht werken? Denk bijvoorbeeld aan altijd gesloten deuren, onduidelijkheid over waar ze in handelen of wie er nu precies werken. Vertrouw je het niet, meld het dan.

3. Donkere hoekjes?
Let goed op donkere stukken rond je bedrijf en ook het terrein waarop je gevestigd bent. Donkere hoeken zijn interessant om uit het zicht zaken te doen die niet legaal zijn. Zorg zelf voor goede binnen- en buitenverlichting rondom je bedrijf.

1. Ken je klant!
Helaas kennen we ook voorbeelden uit de praktijk, waarbij een klant niet alleen bloemen wil vervoeren, maar hier ook verdovende middelen bijstopt. Blijf dus altijd alert en let op afwijkingen. Mag je bijvoorbeeld altijd bij de lading en nu opeens niet meer? Dit is verdacht. Of wil een klant ineens contant afrekenen? Doe dat in geen geval, dit kan een signaal zijn, dus meld dit.

2. Ken je (onder-)huurders!
Als je goed contact hebt met je huurders of onderhuurders, heb je ook meer zicht op eventuele afwijkingen. Dus onderhoud het contact, laat contracten opstellen en ook juridisch controleren. Weet met wie je zakendoet.

3. Ken je leveranciers!
Dit klinkt logisch, maar hoe goed ken jij je leverancier echt? Waar kunnen zij bij in je bedrijf en wat weten ze van je medewerkers? Als je je leveranciers goed kent, ben je beter in staat om afwijkingen of verdachte handelingen te zien.

4. Wat kan ik doen als ondernemer?
Heb je geen melding, maar vraag je je af wat jezelf kan doen om criminele inmenging te voorkomen? Of wil je overleggen of iets bespreken, neem dan contact met ons op. We delen graag onze kennis en denken mee met ondernemers over de eigen situatie.

1. Luxe goederen?
Zie je medewerkers die ineens dure goederen hebben, terwijl dat niet past bij hun inkomen? Denk aan een nieuwe auto, sieraden of mobiele telefoons. Ga in gesprek met hen of meld het.

2. Ken je de kwetsbare functies in je bedrijf?
Het is goed om kwetsbare functies van je bedrijf in beeld te hebben. Denk aan functies die te maken hebben met data, HR, financiën of logistiek. Het lekken van gevoelige data levert namelijk geld op. Ook planningen van vervoer en logistiek zijn interessant voor criminelen. Bedenk wat je zelf kunt doen om data veilig te houden. Ga het gesprek hierover aan met je medewerkers. Of met andere ondernemers om te horen hoe zij dit geregeld hebben.

3. Financieel zwaar weer?
Als medewerkers financiële problemen hebben, zijn ze kwetsbaar voor criminelen. Het lijkt makkelijk en snel geld verdienen, maar ze komen er nooit meer vanaf. Hoe goed ken jij de situatie van je medewerkers? Wees alert en ga met hen in gesprek.

4. Intimidatie, dat wil je niet!
Intimidatie is een ernstige vorm van bedreiging. Dit gebeurt om jou of je personeel iets te laten doen wat criminelen willen. Als je niet meewerkt, kan er gedreigd worden richting je personeel of je geliefden. Dit is uiteraard een zeer ongewenste situatie. Word je geïntimideerd? Meld dit direct! Kijk naar de meldroute om hulp in te schakelen.

Lees hoe deze teler criminele activiteiten voorkwam.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Direct een verdachte situatie melden!

Een verdachte situatie melden kan via de volgende nummers:

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.