Search

Begrippenlijst

Ondermijning is een lastig begrip en heeft met vele andere termen te maken zoals afpersing, corruptie en witwassen. Hieronder een begrippenlijst ter verduidelijking. Deze lijst is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Zie je iets dat niet klopt, laat het ons weten.

Afpersing is een vorm van diefstal, waarbij de afperser dwang gebruikt door geweld of intimidatie voor het betalen van geld of leveren van spullen.

Bij arbeidsuitbuiting gaat het om een combinatie van ernstige, vaak onmenselijke situaties op de werkvloer, die gepaard gaan met dwang, geweld, chantage, fraude of misleiding.

Chanteren is iemand dwingen iets te doen onder dreiging van het naar buiten brengen van informatie die negatief kan zijn voor diegene. Het verschil met afpersing dat er geen sprake hoeft te zijn van dreiging met geweld.

Corruptie is het maken van misbruik van bevoegdheden of macht voor persoonlijk gewin, zoals omkoping of afpersing.

Criminele bendes voeren drugs in en uit Nederland, produceren ook allerlei soorten hard drugs in Nederland en verkopen het door. Veel cocaïne en synthetische drugs gaan naar het buitenland en een deel gaat naar gebruikers in ons land.

Onder drugshandel wordt verstaan het telen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken, vervoeren en vervaardigen van soft- en harddrugs.

Criminelen zijn inventief en creatief als het gaat om smokkelmethoden, wat opsporing door (internationale) autoriteiten bemoeilijkt. Transport van geproduceerde soft- en harddrugs gaat via schepen, vliegtuigen en vrachtwagens met goederen als deklading.

Fraude is opzettelijke misleiding om een onrechtmatig voordeel te verkrijgen. Deze financieel-economische vorm van criminaliteit is een ernstig maatschappelijk probleem dat burgers, ondernemingen en de overheid financieel benadeelt.

Bij intimidatie wordt iemand angstig gemaakt door het dreigen met negatieve gevolgen. Dit kan verbaal, maar ook fysiek of schriftelijk. Door bedreigende mailtjes of tekstberichten, door zich boos te gedragen of iemand met woorden voor schut te zetten.

Macht is het vermogen om anderen te sturen in hun gedrag. We spreken van machtsmisbruik als iemand het gedrag van anderen in een richting stuurt, die vooral voor henzelf beter uitkomt. En als ze anderen dingen laten doen die ze eigenlijk niet willen.

Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en hun diensten. Denk aan transport van verdovende middelen, omkoping of arbeidsuitbuiting. Deze vorm van zware, georganiseerde misdaad ontwricht de samenleving en ondermijnt de rechtsstaat.

Een werkomgeving is sociaal onveilig als iemand op het werk te maken krijgt met pesten, intimidatie, machtsmisbruik, vernedering, discriminatie of agressie. Ook roddelen, het achterhouden van informatie, ongelijke behandeling of uitsluiting zijn kenmerkend voor een sociaal onveilige werkomgeving.

Ronselen is iemand – vaak onvrijwillig – rekruteren voor een bepaald doel. Criminelen proberen diegene in hun wereld van criminaliteit te trekken, zodat ze misbruik van hen kunnen maken. Vaak is er sprake van een (gewelddadige) afhankelijkheidsrelatie.

Witwassen geeft illegaal geld een legale herkomst. Met als doel het versluieren van vermogensaanwas en herkomst van het geld.

Staat er een begrip niet tussen?

Laat het ons dan weten.

Lees hoe deze teler criminele activiteiten voorkwam.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Direct een verdachte situatie melden!

Een verdachte situatie melden kan via de volgende nummers:

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.