Zoek

Hoe herken ik verdachte situaties?

Er komen verschillende vormen van ondermijning voor in de sierteeltsector. Denk hierbij aan drugscriminaliteit, transport van verdovende middelen, fraude, witwassen, omkopen en arbeidsuitbuiting. Om deze vormen van ondermijning te herkennen, zijn er verschillende zaken waar je als ondernemer op kan letten.

Scroll naar beneden voor alle tips!

 • Zie je mensen op je terrein die je niet kent? Waarom zijn zij daar? Hou dit in de gaten en meld het.
 • Rijden er busjes op of rond je bedrijf die je niet kent? Check wat zij doen en voor wie ze komen.
 • Donkere hoekjes zijn ideaal voor illegale handel, ze blijven uit het zicht. Houd in de gaten of je verlichting goed blijft werken.
 • Zorg ervoor dat niet iedereen zomaar je pand in kan lopen. Hoe is de toegang geregeld? Wie kan in welke ruimte komen?
 • Ken je klant, zorg dat je weet met wie je zakendoet. Dit geldt voor je leveranciers en voor je klanten. Zijn ze echt betrouwbaar? Check dit goed.
 • Zorg ervoor dat je uitzendbureau de huisvesting, arbeidstijden en regelingen bij ziekte op orde heeft. Dit lijkt logisch, maar is helaas niet altijd zo.
 • Wil een zakenpartner grote bedragen contact afrekenen? Dit kan duiden op witwassen of drugsgeld. Meld dit vooral.
 • Werk je met uitzendbureaus? Check of de ingehuurde werknemers over hun eigen documenten zoals een paspoort beschikken. Die moeten altijd in eigen bezit zijn.
 • Wil een medewerker bij het inladen van het transport zijn, terwijl dit niet logisch is? Ga in gesprek en vraag de reden hiervan. Het kan duiden op transport van verdovende middelen
 • Heeft een medewerker veel contact met onbekende mensen op de werkvloer? Let goed op en ga in gesprek. Dit kan duiden op ongewenst of criminele contacten.
 • Werk je met arbeidsmigranten, check hoe zij gehuisvest zijn. Slechte huisvesting kan duiden op arbeidsuitbuiting.
 • Probeer met je ingehuurde mensen in gesprek te gaan over arbeidstijden, uitbetaling bij ziekte enz. Gebruik daarvoor translate app of maak gebruik van een tolkentelefoon/dienst.

Blijf opletten, ook als burger!

Lees onze tips op deze website. Veel tips kan je ook als burger gebruiken. Als je de hond uitlaat of aan het hardlopen bent, aan de wandel of op je fiets, kijk om je heen. Meld een situatie die voor jou verdacht of vreemd is.

Foto: NOS – Politie

Wat zijn de gevolgen van criminele inmenging voor je bedrijf?

De gevolgen voor je bedrijf en de werknemers kunnen groot zijn als je te maken krijgt met criminaliteit binnen je bedrijf. Je leest hieronder voorbeelden die eerder in de pers zijn verschenen. 

Wil je weten hoe je criminele inmenging in je bedrijf kan voorkomen, neem contact met ons op.

Direct een verdachte situatie melden!

Een verdachte situatie melden kan via de volgende nummers:

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.