Zoek

Arbeidsuitbuiting, een ongewenste situatie

Arbeidsuitbuiting, een ongewenste situatie voor een ondernemer, maar zeker voor de arbeiders zelf. De sierteeltsector kent arbeidsintensieve processen en werkt vaak samen met arbeidsmigranten. Als arbeider in een land waar je de taal en ‘het normaal’ niet kent, ben je kwetsbaar. Wat zijn je rechten en plichten? Snap je de wetgeving goed? Wie regelt alles voor jou?

Krachten bundelen om kwetsbaarheden inzichtelijk te maken

Zonder dat je het in de gaten hebt kun je slachtoffer worden van slecht werkgeverschap, van ernstige benadeling of zelfs van arbeidsuitbuiting. Vaak is het arbeidsproces netjes geregeld, maar helaas niet altijd.

Vanuit de aanpak Weerbare Sierteelt bundelen wij de krachten van private en publieke partijen om deze kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en aan te pakken. Denk hierbij aan ondernemers in de sector van kennis voorzien waar je op moet letten en wat je verplichtingen zijn. Maar we gaan ons ook richten op de werknemers en hen zelf voorzien van goede informatie.

Op 26 juni zijn er in een actieve sessie samen met ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), Herstelbureau HVO-Querido, Gemeente Aalsmeer, Gemeente Uithoorn, Royal FloraHolland, SNCU, Greenport Aalsmeer, Nederlandse Arbeidsinspectie, SHOP Den Haag, RIEC Den Haag en RIEC Amsterdam-Amstelland concrete stappen gemaakt. Wij hebben elkaar geïnspireerd met lopende initiatieven en een stap gezet om de krachten te bundelen in concrete actie. Met deze samenwerking kunnen we veel impact maken en bijdragen aan een weerbare sierteeltsector waar het prettig is om te werken.

Direct een verdachte situatie melden!

Een verdachte situatie melden kan via de volgende nummers:

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.