Tips tegen criminele inmenging in mijn bedrijf.
Voorkomen van criminele inmenging begint bij het herkennen van signalen en afwijkend gedrag. Hieronder vind je praktische tips om je bedrijf en medewerkers te beschermen tegen criminele inmenging.
Scroll naar beneden voor alle tips!
- Donkere hoeken zijn aantrekkelijk voor illegale activiteiten, omdat criminelen daar uit het zicht blijven. Zorg ervoor dat je binnen- en buitenverlichting goed werkt en controleer regelmatig of alle donkere plekken op je terrein goed verlicht zijn.
- Beperk de toegang tot je pand. Wie mag waar naar binnen? Zorg dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot specifieke ruimtes.
- Wees alert op bedrijven die tegen onrealistisch lage prijzen leveren en toch blijven investeren. Dit kan wijzen op oneerlijke of illegale praktijken. Vertrouw je het niet? Meld dit, eventueel anoniem.
- Zorg dat alleen jouw personeel toegangscodes en pasjes ontvangt en geef duidelijke instructies over het gebruik ervan. Laat bij het laden en lossen alleen medewerkers toe die daar echt moeten zijn. Zorg ervoor dat inlogcodes en pasjes niet rondslingeren en spreek medewerkers hierop aan als dat wel gebeurt.
- Wees alert op klanten die afwijkend gedrag vertonen, zoals het niet meer toestaan om bij de lading te zijn of plotseling contant willen betalen. Dit kan wijzen op illegale praktijken. Meld verdachte situaties.
- Onderhoud goed contact met je huurders en onderhuurders. Zorg voor heldere contracten en laat deze juridisch controleren. Zo krijg je beter zicht op eventuele afwijkingen en weet je met wie je zaken doet.
- Leer je leveranciers goed kennen. Weet waar ze toegang toe hebben binnen je bedrijf en hoeveel ze weten over jouw medewerkers. Dit helpt je om verdachte handelingen sneller op te merken.
- Weet wie er voor je werkt, ook als je personeel inhuurt. Medewerkers kunnen onder druk worden gezet door criminelen, zeker als ze financieel kwetsbaar zijn. Door je mensen en hun routines te kennen, herken je sneller afwijkend gedrag.
- Breng de kwetsbare functies binnen je bedrijf in kaart, zoals functies in data, HR, financiën of logistiek. Deze gebieden zijn aantrekkelijk voor criminelen vanwege de waardevolle informatie en planningen. Zorg ervoor dat je gegevens goed beveiligd zijn en weet wie toegang heeft tot welke informatie. Bespreek dit ook met je medewerkers.
- Medewerkers met financiële problemen lopen meer risico om door criminelen benaderd te worden. Criminelen maken gebruik van informatie uit sociale media of persoonlijke gesprekken om vertrouwen te winnen. Wees alert op signalen en ga het gesprek aan. Bied hulp, bijvoorbeeld door schuldhulpverlening in te schakelen.
- Intimidatie is een ernstige bedreiging waarmee criminelen medewerkers proberen te dwingen mee te werken. Dit kan ook gepaard gaan met dreigementen richting familieleden. Meld intimidatie direct. Er zijn trainingen beschikbaar om hiermee om te leren gaan. Bekijk ons aanbod voor meer informatie.
Bespreek intern het gebruik van bedrijfskleding buiten de werkomgeving. Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om bedrijfskleding mee naar huis te nemen, vergroot dit het risico dat criminelen herkennen wie er bij jouw bedrijf werkt en hen gericht kunnen benaderen.
Wees zorgvuldig bij het aannemen van nieuw personeel. Controleer kandidaten met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en raadpleeg het Waarschuwingsregister Logistieke Sector. Dit helpt je voorkomen dat je iemand met een crimineel verleden aanneemt. Hulp nodig? Bekijk ons aanbod.
- Zie je onbekende mensen op je bedrijfsterrein? Vraag jezelf af waarom ze daar zijn en houd dit in de gaten. Meld het indien nodig.
- Merk je onbekende busjes op of rond je bedrijf? Controleer wat ze doen en voor wie ze er zijn. Leg je bevindingen vast, zodat je dit later kunt doorgeven als dat nodig blijkt.
- Ken je een bedrijf dat op ongebruikelijke tijdstippen open is of achter gesloten deuren werkt? Dit kan verdacht zijn. Meld het als je het niet vertrouwt.
- Donkere, afgelegen plekken zijn aantrekkelijk voor illegale activiteiten. Criminelen blijven daar makkelijk uit het zicht.
- Zie je onbekende personen of eigen medewerkers op onverwachte tijden in of rond je bedrijf? Ga met hen in gesprek om te begrijpen wat ze daar doen.
- Ook bedrijven in de buurt die weinig transparantie bieden — bijvoorbeeld door altijd gesloten deuren of onduidelijkheid over hun activiteiten — kunnen een reden tot zorg zijn. Vertrouw je het niet? Meld het dan.
- Ken je klant, dus zorg dat je weet met wie je zakendoet. Dit geldt niet alleen voor klanten maar ook voor leveranciers. Zijn ze echt betrouwbaar? Check dit goed. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier controle op te krijgen. Neem contact op met ons; wij kunnen je hierbij helpen.
- Zorg ervoor dat je uitzendbureau de huisvesting, arbeidstijden en regelingen bij ziekte op orde heeft. Dit lijkt logisch, maar is helaas niet altijd zo. Check dit zelf en meld het als je vreemde situaties ziet.
- Wil een zakenpartner grote bedragen contact afrekenen? Dit kan duiden op witwassen of drugsgeld. Meld dit vooral.
- Werk je met uitzendbureaus? Check of de ingehuurde werknemers over hun eigen documenten, zoals een paspoort beschikken. Die moeten altijd in eigen bezit zijn. Heb je hier vragen over? Neem contact op met SNCU.
- Wil een medewerker bij het inladen van het transport zijn, terwijl dit niet logisch is? Ga in gesprek en vraag naar de reden hiervan. Het kan duiden op transport van verdovende middelen.
- Als je chauffeur onderweg moet bijladen en daar zelf niet bij mag zijn of langer stilstaat dan logisch,, is dat ook vreemd en verdacht. Ga ingesprek om te horen wat er onderweg gebeurt.
- Laat je medewerker ineens afwijkend gedrag zien zoals vaak bellen, andere diensten willen werken, veel vragen over planning van ritten. Dit kan duiden op contact met een criminele organisatie. Ga in gesprek en wees alert.
- Heeft een medewerker opeens een nieuwe auto of luxe goederen die niet direct passen bij zijn / haar inkomen? Ga dan het gesprek met deze medewerker aan. Het kan duiden op criminele inkomsten.
- Heeft een medewerker veel contact met onbekende mensen op de werkvloer? Let goed op en ga in gesprek. Dit kan duiden op ongewenste of criminele contacten.
- Werk je met arbeidsmigranten, check hoe zij gehuisvest zijn. Slechte huisvesting kan duiden op arbeidsuitbuiting.
- Zit een medewerker in een financieel lastige situatie? Is er bijv. loonbeslag of een betalingsachterstand? Dit zijn signalen om alert op te reageren en in gesprek te gaan met de medewerker hoe je hem of haar kunt bijstaan. Sluit bijv. schuldhulpverlening aan. Medewerkers met problematische schulden zijn kwetsbaar voor criminelen activiteiten.