Eigen medewerker werkt voor criminelen
Een hardwerkende medewerker is jaren in dienst bij een grote bloemen- en plantenexporteur. Hij doet het goed en groeit door van boxmedewerker naar logistiek planner. Hij kent het bedrijf dus goed, weet hoe de processen bij het laden verlopen, welke leveringen naar welke klant gaan en hij heeft invloed op de planning.
Het blijkt dat deze planner er een dubbelleven op nahoudt. Hij komt in contact met figuren uit de onderwereld die hem verleiden om harddrugs mee te geven aan transporten die dagelijks vanuit het bedrijf vertrekken.
Bij de klanten (ontvangende bedrijven) blijken ook corrupte medewerkers actief te zijn. Een medewerker wilde niet in zee gaan met de criminelen, maar is uiteindelijk gezwicht voor het lucratieve aanbod en gaat deelnemen aan de smokkelroute. De medewerker stopt in de pauze slinks de verdovende middelen in de karren die bedoeld zijn voor het bedrijf waar deze middelen heen moeten. De middelen kreeg hij in de buurt van zijn werk op de parkeerplaats overgedragen van de criminelen.
Met een aparte telefoon maakt hij afbeeldingen van de karren waar de verdovende middelen in verstopt zijn en stuurt deze naar de ontvangende partij. Door zijn criminele verdiensten heeft hij veel geld te besteden. Toch begint de planner zich hoe langer hoe meer oncomfortabel te voelen door zijn criminele handelen. Ook begint het zijn collega’s op te vallen dat hij wel heel vaak in de pauze een rondje maakt over de werkvloer en door de koelcellen. Collega’s zoeken er eerst niets achter, maar praten er wel over. Dat maakt dat de planner zijn criminele vrienden vertelt dat zijn dekmantel begint op te vallen. De criminelen gaan niet akkoord met zijn verhaal en beginnen hem steeds meer onder druk te zetten om zijn criminele handelingen voort te zetten. Ze zetten hem onder psychologische en fysieke druk. Hij wordt o.a. tijdens woon/werkverkeer klemgereden, geïntimideerd en bedreigd. Uiteindelijk loopt deze medewerker door onderzoek van de autoriteiten tegen de lamp. Hij is aangehouden als lid van een criminele organisatie. Zijn huwelijk loopt op de klippen en er wordt beslag gelegd op zijn crimineel opgebouwde vermogen en bezittingen.
Tips: Hoe herken jij afwijkend gedrag bij collega’s?
Medewerkers komen op plekken op de werkvloer waar ze eigenlijk niet thuishoren. Waarom doen zij dit? Vraag hen dit, laat weten dat je het ziet en probeer de reden te achterhalen.
Medewerkers worden steeds gestrester op het werk, terwijl de werkzaamheden die ze voor het bedrijf verrichten niet of nauwelijks veranderen. Wat is hier aan de hand? Is er thuis iets of speelt er iets anders? Ook als er gedragsverandering te zien is bij de medewerker, is het goed om dit te monitoren.
Een ander duidelijk signaal is als een medewerker meerdere telefoons bij zich heeft. Werk/privé en een derde telefoon die hij/zij wel zeer nauwkeurig in de gaten houdt. Opvallend telefoongedrag mag gerust tot een gesprek leiden.